Mer än bara slum

Jag gör sällan inlägg som är långa eller bara beskriver turistande. Då kan man lika gärna hitta något bättre på YouTube, Discovery Channel, BBC eller SVT.
Idag blir ett undantag då jag blev nyfiken på slummen i Mumbai och läste om Dharavi, ett av världens största slumområden där en million människor lever på en yta mindre än halva Södermalm.
Jag hittade två 50-minuters dokumentärer gjorda av Kevin McCloud. Jag förväntar mig inte att någon ska titta på dem just nu – men faktiskt tycker jag alla ska göra det någon gång (kanske då det bildliga skelettet är upplösts en aning).
De ställer grundläggande frågor på sin spets – om gemenskap, ensamhet, glädje, vad som är civiliserat, om en slum kan vara positiv, hur vi skapar våra samhällen och faktiskt om livets mening. De beskriver också ett liv som på vissa sätt ligger närmare livet här i Nepal – men då menar jag inte den materiella standarden.
McCloud som tillbringade två veckor i Dharavi säger att han upplevde absolute delight alternated with utter horror och att Dharavi is deliberately trying to screw your mind.
Slumming It del 1 ser du här och Slumming It del 2 här.
Här är lite från den andra dokumentären. Kolla gärna en minut (från 25:40).

Naturligtvis är det oerhört mycket som är negativt. Vem skulle t ex vilja dela toalett med 1400 andra.
Det handlar snarare om fundamentala frågor i många dimensioner. Dharavi är så mycket mer än ett mått på levnadsstandard. På många sätt kan man säga att de flesta här i Nepal lever på ett sätt som mer liknar slummen i Mumbai än välståndet i Sverige – och då talar vi inte om antal toaletter och rent vatten. Vi talar heller inte bara om kulturella skillnader utan också skillnader på väldigt fundamentala sätt – sätt som är svåra att greppa och svåra att beskriva.
Jag påstår att även för Kevin McCloud (liksom för mig själv) är Dharavi (och mycket i Indien och Nepal) ändå omöjligt att greppa och 1000 gånger avlägset…

Min erfarenhet från många resor är att människors lycka sällan följer deras materiella välstånd. Människor i länder mycket fattigare än Sverige är många gånger lyckligare. Dock finns en stor och viktig brasklapp: Detta gäller de som inte blir allvarligt sjuka eller skadade, inte lever med en problematisk partner, förälder eller barn, inte utsätts för myndigheters eller andras förföljelse, inte saknar mat eller väsentliga förnödenheter, inte upplever våld och krig, inte behöver sitta på ett lastbilsflak 5 timmar för att komma till vårdcentralen då förlossningen strular, mm, mm, mm.
Detta innebär också att på gruppnivå är svenskar lyckligare än många andra... (BVBT)
(reflektera mera)
En intressant kuriosa är att Kevin McCloud var inspiration till mina riktiga Grand Tours (bildningsresor) tillsammans med barnen. Jag skrev om detta här.

Lämna en kommentar