Gott Nytt År 2081

Inte helt olikt svenskt nyårsfirande – familjer träffas, avspärrade gator, musik och uppträdanden, en pop-konsert och en massa människor. Dock inga fyrverkerier.
Det finns över 100 olika folkslag i Nepal och i bl a dansuppträdanden gavs exempel på olika traditioner.

Jag äter nyårsmiddag hos Ganesh Dahal vars folkslag har som tradition att all mat måste ätas upp innan tolvslaget så att det nya årets inleds rent. Han skulle också upp fyra på morgonen för att åka någonstans och äta en mycket bra måltid. Det han äter först på året kommer nämligen avgöra hur maten kommer vara resten av året.


(Kolla in Rosas dubbelgångare som förekommer som hastigast i klippet.)
Nepals drygt 30 miljoner invånare utgör en komplex blandning av folkgrupper som definieras efter etnicitet, kast, språk och till viss del religion, geografisk hemvist och social samhörighet. Ibland överlappar identiteterna varandra - särskilt på senare tid då människor flyttar in till städer, gifter sig över folkgruppsgränser och inte längre följer föräldrarnas yrkesval.
Detta är helt fascinerande då jag försöker skrapa lite på ytan och förstå. Det innebär ju att olika människor ser helt olika på sin identitet sitt jag och sitt liv...
(reflektera mera)
Den officiella kalendern som används i Nepal är Bikram Sambat- eller Vikram Samvat-kalendern, som ligger 56 år och 8 månader före den västerländska. För att konvertera ett nepalesiskt datum till ett gregorianskt: Subtrahera 56 år, 8 månader och 17 dagar. Det finns 12 månader, men antalet dagar i varje månad ändras varje år och kan gå upp till 32. Det betyder att det inte finns något behov av ett skottår.
Det är en solkalender och baserad på gamla hinduiska traditioner. Den har fått sitt namn och startdatum från den legendariska kungen Vikramaditya av Ujjain.
Bikram Sambat-kalendern används mest i Nepal och Indien, men vissa andra länder använder den också, som Sri Lanka (Tamil nyår är den 14 april), Indonesien, Bangladesh, Thailand, Malaysia och Bhutan.

Lämna en kommentar